ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ιστορίες σε εξέλιξη. Κάθε ανάρτηση,συνέχεια της ιστορίας. Η συνέχεια των ιστοριών θα ανεβαίνουν καθημερινά. Μπορείτε να στέλνετε τις δικές σας ιστορίες στο tinios60@gmail.com Με την Ένδειξη για Ανάρτηση

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ (Χρονογράφημα)

ΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ

(Αστήρ της Τήνου, αρ. 1465-153/ 15-2-1954 και Κυκλαδικόν Φως αρ. 75- Ιαν.1956)


Κάθε Τηνιακός που τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε Στην Τήνο, αυτές τις μέρες με τη φαντασία του κάποιο καλάμι θα ξύνει, χρωματιστές κόλες θα κόβει, τσιρίσι θα ετοιμάζει.

Είναι οι μέρες που αναστατώνονται οι μαθηταί με την προετοιμασία της λαμπαδηφορίας και μεις οι παλιοί με τις αναμνήσεις μας.

Μέρες αξέχαστες! Εγκατέλειπαν για λίγο τα βιβλία και το ρίχναν στο γλέντι. Τύφλα νάχουν για μας τα τα βενετσιάνικα φαναράκια. Τα άλλα τα στραβά, τα δίχως συμμετρία, τα ασουλούπωτα μιλούν στην ψυχή μας. Και ο συναγωνισμός ποιος θα κάνει το καλλίτερο. 

Στη δική μας γενεά πρώτοι ερχόνταν  ο Παναγιώτης Κουλούρης ( ο ζωγράφος των πλοίων) και ο στραβοκάνης ο Σπύρος Παπαδιάς. Πέρναν και δίναν τ΄αστεία του Κρομύδα και του Μπάκα, χαλούσε ο κόσμος στις τάξεις μέχρι την ώρα που ερχόταν ο Σχολάρχης ασθμαίνων κατ΄ευθείαν επάνω μας. Τα χαστούκια του πέφταν σαν αστραπή, ενώ η γλώσσα του έβγαινε απ΄τα δόντια!

Μετά άρχιζαν δοκιμές στο "Δεύτε Τήνιοι" και στο "Πλυθής η των Τηνίων", αριβάριζαν τότε οι εξωσχολικοί καλλίφωνοι με επί κεφαλής το μακαρίτη το Γιώργη Σπανό, αφού προηγουμένως είχαν κάνει τις φωνητικές γαργάρες των στην... ταβέρνα του Λανσιέ!

Τι όμορφες προετοιμασίες, τι παιδική χαρά, τι πίστις. Που να τα ξεχάσουμε; Αυτά θυμόμαστε αυτές τις μέρες όπου κι αν βρεθούμε, είτε στα καράβια, είτε στα γραφεία, είτε σ΄άλλες δουλειές.

Από το βιβλίο "Τηνίων πολιτεία, του κ. Αλέκου Φλωράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου